У зв’язку з реєстрацією випадків харчових отруєнь людей на території Вінницької області, пов’язаних з діяльністю закладів громадського харчування, на виконання доручення начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області від 07.07.2021р. №13/01 «Про посилення заходів державного контролю», працівниками Погребищенського управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області проведено моніторингові обстеження закладів громадського харчування з питань дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів.

  В ході обстеження даних об’єктів були виявлені грубі порушення діючих нормативних вимог. Суб’єктами господарювання не затверджені асортиментні переліки продукції, яка виготовляється та реалізується в закладах. Відсутні розроблені та затверджені керівниками закладів технологічні карти на кожну страву, яка виготовляється та реалізується, для дотримання технології приготування, зберігання та її відпуску. Виробничі та підсобні приміщення в окремих закладах утримуються в неналежному санітарному стані, вологе прибирання приміщень та поверхонь проводиться неякісно. Не дотримується принцип товарного сусідства при зберіганні сировини та готових харчових продуктів в холодильному обладнанні, не здійснюється контроль дотримання температурного режиму. Порушуються правила миття кухонного та столового посуду та вимоги щодо поводження з побутовими та виробничими відходами. За виявлені порушення суб’єктів господарювання притягнуто до адміністративної відповідальності.

  Керуючись Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, на виконання доручення №13/01 від 07.07.2021 р. та вимог Розпорядження головного державного інспектора Вінницької області від 07.07.2021р. №272/01 «Про посилення заходів державного контролю за закладами громадського харчування та кулінарними цехами», з метою попередження виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань, власникам закладів громадського харчування надані пропозиції з переліком заходів, яких потрібно вжити для проведення господарської діяльності відповідно до діючих нормативних вимог.

  Погребищенське управління Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області